INLEDNINGSVIS
Efter att jag hade upptäckt den polska spelsajten Kurnik för mig sommaren 2003, insåg jag att en stor del av fem-i-rad världen varit okänd för mig. Förmodligen är sajten också orsaken bakom varför just Warszawa lyckades locka till sig närmare 80 spelare från åtta olika länder - utöver värdlandet Polen, Tjeckien, Ungern, Estland, Ukraina, Finland, Lettland och Sverige. I likhet med tävlingarna i Budapest, Ungern i december och i Pardubice, Tjeckien i juli förra året spelades det både gomoku med swap regler och renju under tävlingshelgen.
Då antalet deltagare i gomoku var 60 och i renju 45 bestod bägge av 11 ronder. Riktigt spelsugna, och de visade sig vara många, spelade sammanlagt 22 ronder varav 15 på lördagen!
 
RESAN
Avresan till Warszawa på fredagsmorgonen (18/3) var något svårare än vad vi trodde. På flygplatsen upptäckte vi nämligen att flygbiljetterna som vi bokat en dryg månad innan avresan var kvar hemma.
Hur det överhuvudtaget är möjligt att glömma flygbiljetter har varken jag eller Stefan något bra svar på. Vi har dock skaffat praktisk erfarenhet av att detta ÄR möjligt. Något komiskt är också mitt sista minne av biljetterna: jag står med biljetterna i handen och säger till Stefan: "Det är alltid bra att ha med sig flygbiljetter när man flyger." Vad som hände sedan... vet jag inte :-). Trots att flygbiljetter är personliga fick vi ingen hjälp på Arlanda med att få ersättningsbiljetter. Det betydde bara en sak - ville vi komma till Warszawa fick vi köpa nya biljetter. Som tur var hade LOT täta avgångar på fredagen och redan 2.5 timme efter planerad avgångstid flög vi mot Warszawa och var framme mitt på dagen.
 
Väl anlänt möttes vi av Warszawa experten Kaia Kolk som skulle ta oss till de ungerska spelarna som kommit tidigt på morgonen. Innan vi kom till dem fick Stefan en alldeles speciell inledning till spelhelgen. Jag och Kaia sittandes i baksätet pratade om religion i olika länder när Przemek, polacken som mötte oss tillsammans med Kaia råkade köra mot trottoarkanten och körde sönder sitt högra framdäck. Det öppnade möjligheten för Stefan att visa vad han lärt sig i sin egen bilskola. I stark vind och snöblandat regn blev däcket bytt mest tack vare två oersättliga observatörer - mig och Kaia. Ovädret äventyrade också våra planer att ge oss ut på sightseeing.
 
Vem vill gå på sightseeing när det finns möjlighet att shoppa?! Med bestämda steg tog jag och Kaia in oss i köpcentret som låg bara knappt 100 meter från vårt hotell, Tina. Egentligen hade jag en klar plan med detta besök. Jag hade nämligen behov av nya träningsbyxor och i och med upptäckten av köpcentret bestämde jag mig för att förena nytta med nöje. Till min stora glädje hittade jag ganska lätt ett par som jag tyckte om och som passade. I nästa butik, som var en skoaffär, blev både jag och Kaia irriterade på tjutande när vi kom in i affären. När säkerhetssystemet gjorde sig hörande även när vi lämnade skobutiken, sa jag vist till Kaia: "Ännu en affär med icke-fungerande larmsystem. Vad irriterande!" När vi kom tillbaka till hotellet och jag skulle ta en titt på de köpta byxorna, kände jag något föremål i ena fickan. En närmare titt visade att säkerhetsknappen inte blivit borttagen. Det förklarade ju oljudet i skoaffären!! När vi gick tillbaka till klädaffären för att bli av med knappen, fick vi besöka den gnällande skoaffären en gång till. Klädaffärens kassörska tog oss dit för att det inte fanns någon borttagare av larmknappen i hennes affär.
 
Sent på fredagsnatten var hela spelgänget samlat. Esterna kom med buss, tjeckerna i bil och ett gäng polacker med tåg.
 
TÄVLINGARNA
Tävlingsschemat var tuffare än någonsin med 15 ronder på lördagen: fyra ronder i renju och hela gomokutävlingen med 11 ronder. Tävlingsdagen kom igång runt elva på förmiddagen och slutade omkring midnatt. På söndagen spelades de resterande sju ronderna av renjutävlingen. Topp tio i gomokutävlingen var ganska svår att förutse. Dels för att det var närmare 60 deltagare och 11 ronder, dels för att många starka renjuspelare avstod från att delta i gomoku pga det tuffa schemat. Topp tio blev mycket internationell - vinnare Arthur Tamiola kommer från Polen, Attila Demján från Ungern och Ondra Nykl från Tjeckien de fick respektive 9.5, 9 och 9 poäng. För övrigt var i topp tio tre spelare från Polen, två från både Ungern, Estland och Tjeckien. Denna tävling samlade nästan 60 spelare.
 
Att det skulle vara många estniska spelare bland de tio bästa i renjutävlingen var många som trodde. Men inte riktigt att de sex första skulle vara ester. Utan att tappa en enda poäng blev Ando Meritee segrare i renjutävlingen följd av den regerande världsmästaren Tunnet Taimla och Ants Soosõrv. Den första icke-est, och han också en halv-est ;-), var Stefan Karlsson och han kom 7:a. Attila Demján, som velade ända till slutet vad gällde att delta i tävlingen fick till slut 7 poäng och kom 9:a i tävlingen. En annan som kan vara mycket nöjd med sin insats är Kacper Klepacki från Polen. Han fick också 7 poäng och kom efter Attila i sluttabellen. Bland andra vann han mot mig, Stefan och Vladimir Kolesnik.
 
AVSLUTNINGSVIS
Polish Open är ett bevis på att det otaliga utbudet av spelsajter för fem-i-rad spel inte släcker människors intresse att spela live-tävlingar. Snarare är det tvärtom, Kurnik med många andra bidrar till att fem-i-rad världen växer.
Denna tävling var en fin och kraftig fortsättning på tävlingstraditionen i de centraleuropeiska länderna och banar väg för en ännu större framgång i Tallinn där det 9:e världsmästerskapet i renju hålls från slutet av juli.
 
 
Plac.
Namn
Land
Poäng
1
Meritee
Ando
EST
11
2
Taimla
Tunnet
EST
10
3
Soosyrv
Ants
EST
8.5
4
Lents
Johann
EST
7.5
5
Oll
Aivo
EST
7.5
6
Ilu
Timo
EST
7
7
Karlsson
Stefan
SWE
7
8
Purk
Andry
EST
7
9
Demjan
Attila
HUN
7
10
Klepacki
Kacper
POL
7
11
Niedbalec
Marcin
POL
6.5
12
Jonsson
Peter
SWE
6.5
13
Kiszely
Akos
HUN
6.5
14
Ikonen
Jussi
FIN
6.5
15
Nowakowski
Maciej
POL
6
16
Nykl
Ondra
CZE
6
17
Neuman
Petr
CZE
6
18
Rybka
Ales
CZE
6
19
Kolesnik
Vladimir
UKR
6
20
?ekowski
Jerzy
POL
6
21
Gondek
Grzegorz
POL
6
22
Piddubny
Konstantin
UKR
6
23
?wider
Krzysztof
POL
6
24
Koziarek
Tomasz
POL
5.5
25
Ma?owiejski
Piotr
POL
5.5
26
Tamio?a
Artur
POL
5
27
Gruca
Marcin
POL
5
28
Karlsson
Irene
EST
5
29
Gurckis
Gatis
LAT
5
30
Sulane
Sander
EST
5
31
Papinski
Maciej
POL
5
32
Nemeth
Akos
HUN
5
33
Sobo?
Karol
POL
4
34
Jopek
?ukasz
POL
4
35
Timmermann
Alvar
EST
4
36
Kaljuste
Ergo
EST
4
37
Gorzecki
Marek
POL
4
38
Kolk
Kaia
EST
4
39
Kaljuste
Eleri
EST
4
40
Sepman
Siim
EST
4
41
Leszczy?ski
Micha?
POL
4
42
Godlewski
Filip
POL
3.5
43
Leis
Martin
EST
3
44
Kuusk
Mark
EST
3
45
Kikkas
Chrislyn
EST
2