{mostoc}
 
Europamästerskapet i renju för ungdomar kommer att anordnas för femte gången den 15 – 20 juli i Sürgavere, ett litet samhälle mitt i Estland, ca 15 km från Viljandi och 150 km från Tallinn. Samhället kan enkelt nås med direkt tåg från landets huvudstad. Alla deltagare, tränare och organisatörerna kommer att åka tillsammans. Tågresan tar ca 2,5 timmar och kostar runt 3 euro.
Nästa års tävling bjuder förresten på en nyhet: nu blir det sex åldersgrupper istället för fyra som det var innan.
Grupp A (pojkar), D (flickor): 1982-87 (18-23 år gamla)
Grupp B (pojkar), E (flickor): 1988-92 (13-17 år gamla)
Grupp C (pojkar), F (flickor): 1993 - (12 år och yngre)
 
Turneringarna i alla grupper kommer att spelas i Sürgavere skola. Och bo ska man på andra våningen i Sürgavere idrottshus som ligger ett par hundra meter från spellokalen. På första våningen finns en idrottshall som erbjuder en massa olika spel och är öppen för alla. Logi med helpension beräknas att kosta ungefär 60 euro per person för hela perioden (6 dagar). Rummen har mellan 2 och 8 sängar. Tävlingsavgiften är 10 euro.
 
Den preliminära tidtabellen är följande:
15 juli. ankomst, öppningsceremoni 19.00
16 juli. ronderna 1-3
17 juli. ronderna 4-6
18 juli. rond 7 och en guidad tur
19 juli. ronderna 8-10
20 juli. rond 11 och avslutningsceremoni.
 
 
Den som har tillgång till Internet kan kolla lite på följande länkar:
http://syrpk.vil.ee/ - Sürgavere skola - allt är bara på estniska men det finns ett antal fina bilder (”pildid” betyder bilder)
http://www.pilt.ee/photo/6376/199260/ - en bild på en herrgård i Sürgavere
http://www.ee/ekaart/Viljandimaa.html - några bilder till, bl.a. på en järnvägsstation i Sürgavere
http://alex.vil.ee/~loss/id6.htm - en herrgård i näraliggande Olustvere
http://www.viljandi.ee/ - Viljandi, den närmaste staden och kommuncentrum, sajten är på estniska och engelska
 
 
Med anledningen av den kommande stora internationella tävlingen har Fem i Rad förhört ledningen för Svenska Luffarschackförbundet, nämligen dess ordförande Peter Jonsson. Förhöret pågick i den avspända hematmosfären.
Intervju med SLSF ordförande Peter Jonsson
Nästa år kommer Junior-EM. Sverige har inte deltagit i den tävlingen sedan länge… Hur många år, förresten?
Peter: Öhm… Det var väl sedan 1999. Sista gången Sverige ställde upp i Junior-VM var det år 2000 i Arjeplog. Tror jag.
 
Och varför det? Finns det inga unga spelare i Sverige?
P: Det är nog en logisk följd av att klubbverksamheten har gått tillbaka sedan dess. Med bra fungerande klubbar blir det automatiskt en påfyllning av unga spelare. Visst fanns det spelare då också men i och med att de inte spelade organiserat var det inga tränare som uppmuntrade dem.
 
Kommer ni i SLSF:s ledning att göra något åt det nu?
P: Vi verkar ha nått botten nu och verksamheten i klubbarna börjar sakta men säkert att öka. Ett exempel på det är när vi anordnade skol-DM i Jönköping. Det kom 16 deltagare. Det var länge sedan så många ungdomar deltog i en tävling. Om de väljer att fortsätta att spela kommer de att få all uppmuntran och stöd för att åka till internationella ungdomstävlingar.
 
Vad för slags stöd planeras det? Ekonomisk (en slant i fickan), moralisk (en klapp på axeln) eller fysisk (en spark där bak i rätt riktning) ?
P: Under hösten har det diskuterats om det är möjligt att ordna ett träningsläger under sommaren. Deltagarna i Junior-VM kan då få tillfälle till bra träning med hjälp av Sveriges duktigaste spelare och tränare. När Hannes Hermansson blev juniorvärldsmästare 1998 tränades han av bla Anders Bertilsson och Stefan Karlsson. Om detta träningsläger anordnades i samband med VM-kvalet i Renju skulle det vara än bättre. Men givetvis skulle ett sådant tillfälle kunna utnyttjas till att ge träningsmöjligheter till övriga intresserade också.
 
Var någonstans tänker ni ha det här lägret? Och när?
P: Ingenting är bestämt än. Platsen bör vara sådan att man har möjligheter till friluftsaktiviteter också t ex som man har på en kursgård eller liknande. Kanske har någon läsare ett bra förslag? Tidpunkten blir nog någonstans i närheten av månadsskiftet juni/juli.
 
Blir det enbart för svenskar eller får utlänningar träna där också?
P: Om någon entusiast från ett annat land skulle visa intresse så tycker jag personligen att det skulle gå att tillmötesgå. Jämför med Karepa i Estland där det ordnas liknande aktiviteter varje sommar. Under åren har Karepa gästats av spelare från många länder och många av dem kommer gärna tillbaka.
 
Det var en jättefin idé, tycker jag. Men… är det allt?
P: Svenska luffarschackförbundet ger bidrag som täcker om inte allt så åtminstone en del av resa och uppehälle.
 
Hur mycket?
P: Vi måste ta ett beslut om det på årsmötet under början av 2005. Förhoppningsvis kan årsmötet gå med på 2000 – 3000 kr. (Förbundsstämman)
 
Totalt eller per person?
P: Totalt.
 
Hur många ungdomar kan få åka till EM? Finns det några begränsningar?
P: Det finns ingen gräns för deltagarantal.
 
Om någon är intresserad men är rädd att åka utomlands ensam går det att ta mamma eller pappa (eller mormor, morfar, farmor, farfar, flickvän, pojkvän…) med sig?
P: Visst går det bra. Och det är ju ett trevligt sätt att upptäcka ett land, betydligt roligare än att åka som vanlig turist. De estniska arrangörerna har stor vana av att ta hand om folk på ett bra sätt. Dessutom så kostar det ju inte så mycket som en vanlig turistresa heller.
 
Tack så mycket!
 
 
Låter det tillräckligt intressant och attraktivt för de renjuspelande svenska ungdomarna? Joel Hallqvist och Richard Sandström råkade stå närmast.
Intervju med Richard Sandström och Joel Hallkvist
Vad tycker ni om en idé att åka till ett europamästerskap i renju och representera Sverige?
Richard: Trevligt att spela i ett annat land än Sverige.
Joel: Det är väl trevligt att komma utomlands, speciellt när man kan representera Sverige.
 
Gillar ni förslaget om träningslägret?
Richard: Jättetrevlig ide. Skulle nog vara bra både för mig och Joel, och andra om de nu vill, att få stöd av de bättre spelarna.
Joel: Det är en mycket bra idé. Bara folk, eller spelare för upp ögonen för de.
 
Har ni några egna idéer eller förslag om hur SLSF skulle kunna hjälpa er mer?
Joel: Njaa, vet inte riktigt. Det får man se ju längre tiden går.
Richard: Till EM, så är det enda stödet jag kan tänka mig skulle behövas ekonomiskt.
 
Tänker ni förbereda er till tävlingen? Hur då?
Richard: Ett eventuellt träningsläger, och stora SM är givetvis bra träning, en ovanlig möjlighet för mig, som är lite mindre rutinerad i långpartier.
Joel: Det är klart man förbereder sig, fast hur då vet jag inte. Studera kanske?
 
Det här blir den första renjutävling utomlands för er båda, eller hur? Är ni inte rädda?
Joel: Jag har tävlingsnerver så det är inget att vara rädd för
Richard: Rädd? Jag?
 
Ni båda är väl tillräckligt stora pojkar nu ( ) och kan åka utomlands utan föräldrar. Om det blir några unga spelare till som åker med er skulle ni tänka er ta på er uppdraget att se efter dem? Kan man lita på er?
Richard: Ja, på mig i alla fall
Joel: Tro INTE på Richard! Det är klart man kan lita på oss. Vi tar gärna ansvar. Eller hur Richard?
Richard: Jaaa…. Det blir nog bra. *himlar med ögonen*
 
Jag önskar all lycka och framgång till både Richard och Joel och alla andra som ska åka till Junior-EM och hoppas att det blir åtminstone en deltagare till varje grupp.
 
 
Sommarläger i Högsjö 12-18 juni
Här samlas de sex spelare som ska göra upp om platserna till VM i Tallinn. Själva kvalet pågår 12-16 juni. Dessutom kommer det att vid intresse ordnas en tävling i ryskt luffarschack (i så fall efter det att VM-slutkvalet avslutats), blixtturneringar samt diverse trevliga aktiviteter såsom bad, korvgrillning. Håll ögonen öppna för mer information på förbundets hemsida. 
Mer info: Peter Jonsson 036 – 13 67 35, 0736 – 32 32 89, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.