Namnet Samuli Saarenpää är nog redan ganska välkänt bland svenska renjuspelare. Han började sin karriär inom renju med en riktig kometfart. Mycket uppmärksamhet drogs till honom när han deltog i sitt livs första turnering – Helsinki Open i september 2003 – som han förresten vann med 100 % resultat trots att bland deltagare fanns en del starka och erfarna spelare. Nästa år vann han det Finska Mästerskapet i renju. Nu ligger han på top 100 bland världens högst rankade spelare (den 15 maj var det plats 84 på RIFs officiella rankningslistan).
Fast de som spelar på diverse spelsiter sedan länge märkte säkert nicken Samsite redan för många år sedan. Jag var länge nyfiken på vem som gömde sig bakom den där nicken med sanslöst höga rankningar. Han verkade vara väldigt tillbakadragen och rätt kylig, nästan lite arrogant – inget man kan chatta med direkt. Men nu vet jag att det är en intelligent och trevlig, lite blyg kille med humor och värme. En kille som man gärna vill vara vän med.
Foto Jussi Ikonen
 
Samuli, kan du berätta lite om dig? Ålder, yrke, familj
Ålder – 23. Studerar matematik på Tampere universitet. Har en flickvän sedan två år tillbaka. Som huvudhobby spelar jag fotboll men har även flera andra intressen. Jag är galen i olika slags sport
 
När och hur mötte du renju för första gången?
För första gången? Det var på PlaySite. Jag tror att året var 1999, någonstans på hösten.
 
Varför började du spela renju?
I början spelade jag gomoku (fritt luffarschack) där, sedan januari-februari 1999 tror jag. Ganska snart lärde jag mig de säkra vinsterna och dylikt och blev sedan presenterad för de mer komplicerade renjureglerna. Huvudsakligen började jag lära mig renju eftersom jag kände att gomoku inte längre gav mig så värst mycket.
 
Hur lärde du dig renju? Hade du en tränare eller böcker eller…?
Nej, nej. Jag bara spelade där på PlaySite. Marko och Lauri (Pellikka och Toivonen red. anm.) berättade för mig om renju och dess regler. Jag tittade på hur andra spelade och sen började själv. Självklart, förlorade jag hela tiden i början . Men jag tror att jag ganska snart lärde mig lite av grundteori och när jag väl klarade mig igenom öppningen spelade jag rätt ok. Och grundteorin lärde jag mig främst genom att titta på andras partier där på siten.
 
Jag kommer ihåg din nick på PlaySite. Du hade mycket hög rankning.  När började du vinna?
Hmm, svårt att säga. Det var rätt så många spelare på PS då. Många starka och många nybörjare som jag. Jag spelade för det mesta mot starka spelare för att lära mig bättre så under en lång tid förlorade jag mer än vann.
 
Hur lång tid behövde du för att lära dig allt om renju?
Oh, jag kan fortfarande inte så mycket. Jag har stora luckor i mina teoretiska kunskaper. Och jag har inte spelat så mycket på sistone heller så jag har rätt så dålig självkänsla i spelet just nu.
Men när jag spelade mer då spelade jag mycket bra mot några av dem starkaste på PS och på andra ställen också.
 
Marko och Lauri presenterade dig för renju men nu är det du som är den finske mästaren. Hur lyckades du med det? Har du några särskilda tricks? Eller något speciellt sätt att träna?
Svårt att säga. Kanske spelade jag så mycket på nätet att jag fick en bra känsla för spelet. Marko och Lauri var inte så aktiva på att spela på nätet på sistone och deras spel är inte så vasst nu.
Träning. Jag har varit elev i Online Renju Class under 1½ år, har gjort många hemläxor där och var med på analyslektioner vilket hjälpte mig väldigt mycket.
 
Hur mycket spelar du på nätet?
Just nu – knappt alls. För ett år sedan spelade jag varje dag eller åtminstone flera partier i veckan. Studier tar mer och mer tid från spelandet men fortfarande spelar jag ibland många partier i sträck. Jag och Lauri spelar nuförtiden med riktigt bräde kanske 3 gånger i månaden. Det är roligare än på nätet.
 
Hur mycket tid spenderar du i genomsnitt i veckan på träning?
Tja… Just nu knappt nåt alls. För ett år sedan gjorde jag två hemläxor i veckan i ORC. Och även analyserade egna varianter en gång i veckan. Och spelade partier på nätet.
 
Hur många timmar?
Det beror lite men vanligtvis är det mellan 30 minuter och 2 timmar.
 
Finns det många spelare i din klubb?
Vi har inga klubbar, det är för få spelare. Marko och Lauri bor också i Tampere och de andra bor runt Helsinki.
 
Gör ni något för att få fler spelare?
Just nu ingenting – vi alla är nu upptagna med studierna och arbeten. Vi hade en korrespondenstävling och några ungdomar från den skolan där vi brukar ha Helsinki Open blev intresserade. Men inte många av dem verkar behålla intresset.
 
Du sa att du är 23 år gammal – då kan du ju delta i Junior EM i år. Tänker du spela där?
Jag måste jobba hela sommaren för att tjäna ihop tillräckligt med pengar till nästa termin. Så, jag blir mest sannolikt tvungen att missa även VM, tyvärr.
 
Det var ju mycket tråkigt. Vad ska du jobba med?
Det finns en fabrik som tillverkar färger och dylikt. De betalar ganska bra till sommarjobbare och jag har jobbat där förra året också. Annars är det svårt att hitta ett sommarjobb nära mitt universitetsområde.
 
Måste man betala för att studera på högskolan i Finland?
Ja, det är en årlig avgift som måste betalas. Dessutom bor jag i en studentlägenhet så det mesta av mina studiepengar går åt hyran och maten. Så därför behöver jag en bra inkomst under sommaren.
 
Vad ska du bli efter att du avslutar dina studier?
Det är fortfarande öppet. En av möjligheterna är att bli en mattelärare. Den andra inkluderar också matematik, kanske något med ekonomi eller sånt.
 
Planerar du att spela mer renju i framtiden?
Absolut. Jag hoppas att mitt nästa år på universitetet blir lättare. Och om jag arbetar hela sommaren planerar jag att delta i fler tävlingar utomlands som Lag SM, Tallinn Open… I år missade jag alla tävlingar på grund av brist på pengar och tid.
 
Jag hörde att det Finska Mästerskapet kommer att hållas i juli. Planerar du att vinna det igen?
Japp, det är min plan.  Det här är en av mina få turneringar i år, så jag hoppas att prestera starkt. Förra året spelade jag inte på min bästa nivå, trots det vann jag – mina motståndare var för vårdslösa. Så i år har jag redan jobbat lite med min öppning. Det är ju även en viktig praktik inför Helsinki Open.
 
Det är tråkigt att du kan missa både Junior EM och VM i år. Planerar du att bli en världsmästare nån gång i framtiden?
Jag tror att det är utom räckhåll för mig. Men jag hoppas att på allvar kunna kämpa för en plats i AT en vacker dag. Att få spela i AT skulle vara mer än tillräckligt för mig.
 
Är det roligare att vinna eller att bara få spela?
Tja, för mig beror det på spelet. Om jag spelar dåligt men vinner då är det bara tur. Om jag kämpar väl men förlorar då blir jag mer nöjd med mig själv. Jag har fått några riktiga segrar över starka motståndare i början, de blåste upp mitt självförtroende mycket. Jag har även haft partier där jag stred väl men förlorade mot jättar som t.ex. Ants. De partierna är också bra, tycker jag.
 
Är det viktigt för en nybörjare att vinna mot en stark spelare för att vilja fortsätta spela?
Jag tror inte det. Jag tycker att vinst är bara en plus i det här spelet. Jag njuter av spelandet eftersom det får mig att anstränga mig hårt på att tänka på bästa drag i knepiga positioner. Om jag hittar bra drag blir jag upphetsad och ännu mera intresserad av spelet. Min känsla är att det främst av allt måste vara roligt att just spela. Vissa är bara så irriterande starka så vinnandet ska nog inte vara det allra viktigaste för att fortsätta spela renju.
 
Varför valde du just renju? Varför inte något annat spel? Är det något speciellt med renju i jämförelse med andra spel?
Tja, gomoku var det första spelet på nätet som jag lärt mig. Och renju är ju en naturlig fortsättning av det. På sistone har jag även spelat lite go med Lauri, han är intresserad av det spelet under en lång tid. Vi spelar också några ordspel på nätet. Men inget av spelen är hittills lika intressant för mig som renju är. Renjuregler är väldigt intressanta medan gomoku har alldeles för rättlinjig stil.
 
Kan du ge några goda råd till nybörjare? Vad är det viktigaste för att lyckas i renju?
Hmm. Jag skulle nog säga att spela mycket. Det är viktigt att få en tät kontakt med spelet innan man lär sig teori och sånt. Att spela med mer erfarna spelare ger väldigt mycket för nybörjare. Och när du tror att du fått ett grepp om spelets idé då kan du börja lära dig det på ett djupare sätt.
 
Du menar att det inte är så viktigt med att lära sig teori i början?
För mig var det inte viktigt. Jag har en känsla av att man genom spelande kan lära sig grunderna rätt så väl. Man lär sig enkla fällor efter bara några gånger.  Men jag har också en känsla av att gomoku är en bra väg till renju. När man börjar förstå sig på gomoku blir det lättare att komma till renju med förbudsdrag osv.
 
Vad tycker du om sådana gomokuvarianter som ”ryskt luffarschack” eller gomoku med swap?
Tja, jag har spelat några partier i gomoku med swap i Euroleague. Jag erkänner att det är mer intressant än vanligt, fritt luffarschack. Men det fattas fortfarande elementet med förbudsdrag. Jag ser fortfarande gomoku som alldeles för rättlinjigt spel även med swap eller ”ryska” regler. Men jag har märkt att starka spelare kan vara framgångsrika även som vit i båda av de varianterna så de är en bra förbättring av spelet.
 
Vad tycker du om olika öppningsregler i renju?
RIF (nu gällande): den här regeln erbjuder mig fortfarande mycket, men jag kan förstå att med starka spelare kan den orsaka favorisering av vissa öppningar.
Sakata: Jag har spelat med Sakata-regeln på ORC och det känns som en trevlig regel.
Tarannikov: Med den här regeln har jag spelat i Karepa förra året och jag trivdes med den också.
Yamaguchi: Jag spelade bara lite med den men min känsla är att den inte är lika bra som Sakata eller Tarannikov.
Jag vet inte vilken av dem jag skulle föredra men Sakata och Tarannikov verkar som två bra val för framtiden.
 
Har du några egna idéer om en ny öppningsregel?
Nej, jag är inte så bra på att komma med nya idéer.
 
Ok. Tack och lycka till med ditt sommarjobb, studierna och självklart renju!
Allt nöje var mitt!