Det traditionella svenska mästerskapet för lag avgjordes under den 26-27 November i Stockholm på KFUK-KFUM Central. Tävlingen som för en månad sedan lovade att bli en utav de största under dess tioåriga historia slutade med blygsamma fem deltagarlag. Den som har gott minne känner säkert till att det var nio lag med förra året. Sakta men säkert kom det in återbud efter återbud och vid tävlingens start stod det klart att även fem lag var en önskedröm då två av lagen, Jönköping och HOT saknade tredje spelare. Det senare laget lyckades dock väcka sin nyckelspelare, Tord Andersson och var fulltaligt från och med den tredje ronder på den första tävlingsdagen.
 
Den svenska mästaren i lag avgjordes genom 5ronders monrad den första tävlingsdagen och finalspel den andra dagen. Betänktetiden var 40 minuter per parti med rätt till att begära remi efter 60 egna drag. I likhet med de tidigare åren hade de lägre rankade rätt att spela fritt luffarschack och ryskt luffarschack.
 
Tävlingen hade två utländska gäster - Samuli Saarenpää och Marko Pellikka som straffades med författaren av denna artikel som tredje spelare. Så formades laget "Finland". Det fjärde och femte laget som inte blivit nämnda ännu var två Stockholmslag. Det ena bestående av Björn Lind, Hans Sjöstedt, Daniel Nygårds, Joachim Gaulitz som reserv och hade arbetsnamnet "STORK" och det andra laget "Blip" med Christopher Boström, Torbjörn Blomstedt och Emma Warner. Deras deltagande var också i särklass den mest positiva delen av årets lag sm. Allas sammanlagda ålder är förresten 46 år. Christopher som är 12 spelade sin allra första tävling och Emma sin andra. Torbjörn som följde förra årets lag sm har tränat regelbundet i Stockholmsklubben sedan våren, men även hans tävlingar kan räknas på ena handens fingrar. Detta ungdomslag var förresten också den andra snabbast att anmäla sig. Alla tre visade en utomordentlig god tävlingsanda och förlorade bronsen till Jönköping med en minimal marginal. Jag hade två mycket tuffa matcher mot Emma i rond 2 på lördagen. I bägge partier var min räddare tiden, där jag hade aningen större vana än henne. Bland de mest intressanta resultaten i tävlingen var Christophers remi mot Peter. 
 
Efter första tävlingsdagen stod det klart att Finland skulle möta HOT i finalspelet. Det sistnämnda laget hade samlat 6½ och Finland 10½ poäng från 5 ronder. I och med att ett av lagen i finalen, Finland, bestod av två finnar och en vilsen estniska, behövdes de kvarvarande tre ronderna för att klargöra tävlingens vinnare. HOT med sina tre helsvenska medlemmar hade redan vunnit mästartiteln efter första tävlingsdagen.
 
Andra tävlingsdagen började med den tråkiga nyheten att HOT hade tappat sin främsta spelare. Hannes blev dessvärre sjuk och kunde inte spela. Marcus visade storform och vann alla sina tre partier. Inför sista ronden stod det lika, 3-3, mellan Finland och HOT trots att det senare laget hade endast två spelare. I den sista ronden bevisade Marko att regelbundna pauser från tävlingsspel är nyttiga. I en tuff match mot VM-finalisten Tord lyckades Marko dra hem vinsten och därmed blev Finland tävlingssegrare.
 
Lag SM är en skön omväxling från alla individuella tävlingar som hålls både internationellt och nationellt under året. Är dock intresset för deltagandet så lågt att man endast lyckas få tre hela lag med när tävlingen startar så har Stockholmsklubben som anordnare anledning att fundera över vad man ska göra annorlunda i framtiden. För att Lag SM ska förtjäna sitt namn och syfte bör antalet deltagande lag inte understiga sex. Efter detta års erfarenhet anser jag att det är nödvändigt med striktare regler för föranmälan. Saknas tillräckligt intresse för att tävla i lag kan man ändra tävlingsformen och istället spela en individuell tävling.  
 
Hoppas att årets lag sm var ett undantag vad gäller antalet spelare och att vi inte tappar denna friska luft bland svenska renju- och luffarschackstävlingar. Tack alla som var med för en spännande tävlingshelg och hoppas att vi ses snart i kommande tävlingar!
 
Här kommer slutställningen:
 
1. Finland (Samuli Saarenpää, Marko Pellikka, Irene Karlsson)
2. HOT (Hannes Hermansson, Tord Andersson, Marcus Eriksson)
3. Jönköping (Peter Jonsson, Richard Sandström, - )
4. Blip (Christopher Boström, Torbjörn Blomstedt, Emma Warner)
5. STORK (Björn Lind, Hans Sjöstedt, Daniel Nygårds och Joachim Gaulitz som reserv)

Peter Jonssons bilder