15 – 20 juli Sürgavere, Estland.
 
Se även bilder från tävlingen och utflykterna i Bildgalleri.
 

Efter en trevande inledning har det lossnat för de svenska deltagarna. Återkommer om ställningarna i de grupper som inte har svenska deltagare.

Grupp A (äldre pojkar). 10 deltagare spelar alla mot alla. Richard Sandström spelade mot den rutinerade esten Lents i den första ronden. Lents inleder en attack som svart i D3 men efter ett tag ebbar attacken ut och Richard hade forcerad vinst, men missade. I tidsbristen i slutet av partiet spelar Rickard fel och förlorar.I rond nummer tva åter en est, Purk. Richard spelar vit i I3 och råkar ut för ett för honom obekant 5:e drag som leder till snabb vinst för Purk. Nästa motstandare blev Serdiukov fran Ryssland (vann för två år sedan grupp B i Junior-EM). Rickard väljer att behålla vit i I5 och fångar pa ett bra satt upp svarts attack, tar över och i slutet av partiet då båda har tidsbrist (men Rickard hade mer an motstandaren) sätter Serdiukov ett lurigt drag och erbjuder remi. Richard räknar lugnt igenom och ser att han kan anfalla själv och drar ihop vinsten. Chingin och Lents leder gruppen pa 3 poäng.

Grupp B (mellan pojkar). 14 deltagare spelar Swiss 11 ronder). Joel inleder mot ryssen Lisakov och föreslår I12 och får spela vit. Lisakov kan sin läxa ganska bra och har stort övertag. I ett viktigt skede av partiet räknar Joel fel pa en stopp och förlusten går inte att hindra. I nästa rond väntar ingen mindre an Europamästaren Kadulin från Ryssland. Joel spelar svart i I5 och kommer aldrig in i partiet som tar slut ganska snabbt. I rond 3 ställs Joel mot esten Kolk som väljer att spela ett mindre vanligt 4:e drag i I12 och Korsbergas stolthet vinner snabbt och säkert. Ännu en est att möta, denna gång Väljataga. Ett D3-parti där båda spelarna spelar lite ostabilt och chanser yppar sig för båda sidor. I slutet åker Joel in i dubbel-fyra. I denna grupp leder en viss Taimla pa 4 poäng följd av Ilu, Lisakov och Oblikas pa 3.

Grupp D (äldre flickor). I denna grupp är det bara 4 deltagare sa man möter varje motstandare 3 gånger. Första partiet blir en preparerad variant från träningslägret i Högsjö, A-alternativet i den vanliga I3-varianten. Linnea stoppar säkert upp attacken och försöker fa in Klooster fran Estland i ett förbudsdrag. En felräkning ger en kontring och det är synd att förlora från en sådan stark position.  Linnea fixade sedan mot estländskan Kikkas i andra ronden den första svenska poängen trots ett minst sagt konstigt 5:e drag i D9. Men man kan nog bara hoppas pa turen  en gång sa Linnea får repetera teorin i D9 inför kommande ronder. Sa dags för favoriten i gruppen, Savrasova som inte bara är rysk mästare utan ocksa ska ocksa som första tjej spela i VM:s A-grupp. Partiet blir D8 och Savrasova vinner tämligen komfortabelt som vit. Rond 4 bjöd pa ett bra drag. Linnea möter Klooster och stoppar en håltrea i änden vilket samtidigt blir till ett tungt hot pa fyror. Klooster försöker stoppa men hamnar i dubbel-trea. I denna gruppen ser det bra ut. Savrasova kommer att vinna i överlägsen stil och har full pott, 4 poang. Därefter följer Linnea pa 2 och Klooster och Kikkas har vardera 1 poang.
 
Peter Jonsson, 17 juli
 
Rond 5:
Richard stötte här pa tungt motstand i form av Chingin, en spelare som ska representera Ryssland i A-VM. Att spela mot motstand av sådan kaliber är inte lätt, blir spelet positionellt brukar det nastan alltid sluta med att den starkare spelaren vinner. Nu prövade Rickard att spela en "sure-win" som vi analyserat i Jönköpingsklubben. Men den gode Chingin "gick inte pa den gubben" utan spelade säkert hem vinsten.

Joel fick en poäng med hjälp av lite flyt. Hans idé i den här tävlingen  är att spela I12 som han analyserat, men dock inte fullständigt. Nu valde motstandaren att behålla vit och sätta upp ett 4:e drag som överrumplade Joel, som spelade ett drag 5 som innebär förlust. Men även om motstandaren har säker vinst är det som bekant inte alltid sa lätt att dra ihop vinsten. Joel spelade bra efter den suspekta inledningen och vann så småningom. Det gäller ju att kämpa också.

Linnea spelade I9 som svart i en variant som numera inte är så vanlig. Partiet var lite avvaktande i början, sedan tog Linnea över och pressade hela tiden och avslutade jobbet med ett dubbelhot som innebar fyrvinst. Nu ligger Linnea pa 3 av 5 poäng. BRA!

Rond 6:
Richard mötte här esten Leis som vi hade konstaterat hade brister både i teori och i praktiskt spel. Något av en "måste-match" för Richard. Han fick spela som svart i I11, en öppning han behärskar väl. En annorlunda 8 hade dock kunnat ställa till det men Richard tappade inte fattningen utan spelade lugnt och stabilt och vann ganska komfortabelt.

Joel är en av de få spelare som numera väljer att spela svart i D3, men den här varianten han fick spela har vi tränat på lite. Esten Kaljuste är nog en för svag spelare för att utnyttja det lilla övertag som vit får och lyckas inte vit hålla uppe tempot och spela aggressivt tar svart så småningom över och har sedan goda attackmöjligheter, vilket Joel också visade.

Linnea spelade mot Savrasova en I5/I1 variant som brukar innebära svårt spel för vit. Sa ock denna gång. Linnea kom aldrig riktigt in i spelet utan fick bara följa med och stoppa hela vägen. Nu väntar två viktiga matcher, varav den första i morgon.

I morgon spelas bara en rond och då ska jag uppdatera rapporten om svenskarnas bravader och redovisa de aktuella ställningarna i de sex grupperna.

Hälsningar fran ett varmt och soligt Estland
 
Peter Jonsson, 17 juli kväll
 
I grupp A deltar 10 spelare från 4 länder - Ryssland, Polen, Sverige och Estland.
Efter 5 ronder leder Konstantin Chingin och Johann Lents med 5 poäng var. Fast Chingin kunde lätt förlora mot en annan rysk spelare Serdyukov och Lents mot svensken Sandström.
 
I grupp B är det 14 spelare från Ryssland, Sverige och Estland. Efter 6 ronder:
1. Tunnet Taimla 6 poäng
2-3 Timo Ilu och Mikhail Lisakov 4,5
4. Alexandr Kadulin 4
Taimla och Kadulin - den regerande världsmästare och den regerande Europamästare - möttes redan i första ronden. Tyvärr gjorde Kadulin ett stort misstag i öppningen och förlorade väldigt snabbt. Tunnet slog även Ilu och Lisakov.
 
Grupp C - 8 spelare från Ryssland och Estland, 6 ronder har spelats:
1. Artiom Merkulov 5,5
2. Jegor Solovjov 4,5
3-4 Ruslan Savrasov, Jurij Tumanov 4
 
Grupp D - 4 tjejer deltar, efter dubbla matcher mot varandra (en omgång till är kvar för dem):
1. Julia Savrasova 6 (vilken överraskning )
2. Linnea Widman 3
 
Grupp E - 5 flickor spelar double Round Robin (alla mor alla med två partier i varje match):
1. Tatiana Krajeva 5 poäng av 5 möjliga
2. Viktorija Rachitskaja 4
 
Grupp F - fyra flickor spelar fyrdubbel Round Robin, efter 7 ronder:
1. Anastasia Oborina 6
2-3 Novozhilova och Litvinova 3
 
Ants Soosõrv, 17 juli kväll
 
Richard spelade idag mot polacken Nowakowski som även bl a fran blip.se är känd under nicken utratos. Nowakowski föreslog D3, Richard behöll vit och sedan följde ett ganska kort parti. Drag 16 var nog misstaget som gav vinst. Något att analysera inför kommande tävlingar. Richard har nu 2 av 6 poäng men i de tre sista ronderna är motstandet inte så starkt.

Joel spelade I12 igen förstås. Världsmästaren Taimla tog svart och lämnade teorin efter drag 13 och lugnade ner positionen. En taktik som kan vara bra när man inte kan alla nyckeldrag fram till vinsten (i mitt senaste parti praktiserade han samma taktik). Nu blev det mer positionellt spel och när Taimla satte in stöten spelade Joel ett för passivt försvar vilket innebar forcerad vinst för världmästaren.
Joel har nu 3 av 7 poäng och 4 ronder kvar att spela och om han kan plocka fram sitt bästa spel finns det goda möjligheter att avancera.

Linneas parti mot Klooster var avgörande i kampen om andraplatsen. Innan partiet blev det lite "katt och råttalek". Det skulle inte vara klokt av Linnea att föreslå någon av de öppningar hon erbjudit tidigare i turneringen. Troligen hade Klooster preparerat varianter i dessa. Nu blev det istället I6, en öppning som passar Linneas spelstil bra. Klooster valde vit och spelet utvecklades ganska lugnt och till slut uppstod ett läge och Linnea ror hem vinsten och med den troligen andraplatsen. Nu krävs det att Linnea ska förlora allt samt att Klooster tar poäng mot Savrasova. Så i praktiken  är allt klart.

Idag har de bara spelat en rond och sedan har det varit en välbehövlig sight-seeing följt av innebandy. Utflykten var till två ställen. Det ena var en herrgard Olustvere som tillhört en adelsfamilj men som nu var museum och det andra en nationalpark Soomaa som var vacker och paminner om Mossarna i södra Sverige fast den här nog var mer välbevarad. Soomaa är ett ganska stort omrade "urskog" där vattnet två gånger om året svämmar över och täcker en stor del av arealen. Den har ett rikt djurliv och en rik fauna. Förresten det var också rikligt med insekter som försökte äta upp oss. Vi fick ocksa se en 20 min film om parken som också var mycket vacker. I bussen hem hördes mycket snarkningar, jag slumrade till också.
 
Peter Jonsson, 18 juli
 
Richard spelar mot Sepman som föreslår D11. Vi har tittat pa en sure-win som esterna i den här gruppen provat men nu blir det en annan sure-win istället. Richard funderar och länge och hans 13 lämnar teorin. Nu är det upp till bevis för esten. Rickards 19 gör ställningen jämn och från nu gäller att den bäste spelaren vinner, vilket visade sig vara Richard.

Joel misstänkte att Sulane från Estland skulle föreslå I11 vilket stämde och Joel valde vit. Spelet följde länge en känd variant där svart har ett stort övertag. Joel spelar bra men ett misstag ruinerar allting och Sulane fick ihop det till slut.

Kikkas föreslog I6. Linnea hade noterat att hon har spelat vit i alla partier (skräck för förbudsdrag?) sa taktiken denna gång var att låta henne behålla svart. Redan tidigt stod det klart att Linnea hade ringat in motståndaren  bra och lugnt och säkert drar Linnea hem vinsten och därmed ocksa silvermedaljen. Ett stort GRATTIS!
 
Peter Jonsson, 19 juli
 
Richard tog svart i I12 och spelade en variant som också kan uppkomma i I3. Richard förde partiet mot polacken Nowak fran början till slut. Nu väntar en spännande match som avgör kampen om plats 5-6.

Joel mötte Ilu fran Estland och valde att spela svart i D11 med drag 11 "utanpå". En bit fram i teorin väljer Joel att inte dra en fyra. Ilu tar i stället den punkten själv och sedan är det nog inte sa mycket att göra tyvärr.

Linnea hade preparerat en jämn variant mot Savrasova och jämt blev det verkligen. Partiet varade längst av alla 21 partier som pågick. Synd att Linnea missade att dra ut en fyra som hade fördärvat ett fyrhot för Savrasova. Nu vann Savrasova men detta var definitivt Linneas bästa parti i tävlingen.
 
Peter Jonsson, 19 juli
 
Richard får spela svart i I7 mot esten Kullamaa och inte nog med det, han får a-alternativet också. Efter drag 6 lämnar Richard teorin. Situationen är dock inte katastrofal för det. Man har fortfarande övertag trots att man inte spelar det allra bästa draget och troligen var bada ute pa okända vatten.
Richard vinner så småningom och tack vare hans vinst mot Serdiukov har han sa bra kvalitet att han blir femma före Nowakowski. I "finalen" spelar Chingin och Purk remi vilket innebär att Chingin tar hem slutsegern.

Joel hade att tampas med ryssen Merkulov. När vi studerade hans partier i tävlingen noterade vi att han spelat D12 alla gånger han var förste spelare. Han hade dessutom vunnit alla dem. Men.... i de andra partierna hade han förlorat! Sa, vi funderade och tänkte att hans teorikunskaper kanske är ganska begränsade och Joel föreslog I3. Merkulov tog svart och fick A-alternativet och avvek sa fort han fick chansen och spelade sedan väldigt aggressivt. I den värsta attacken får Joel in en kontring och vinner något överraskande. Taimla har redan vunnit denna gruppen. Tio vinster av tio möjliga är respekt.
 
Peter Jonsson, 19 juli kväll
 
Joel föreslog i vanlig ordnng I12 men motståndaren ryssen Maximov tog vit och satte sedan ett konstigt drag 6. Joels drag 7 var en bra utveckling men drag 9 kom alldeles för snabbt och i och med det var det nog ingen säker vinst längre. Emellertid fortsatte Joel att atackera och mitt i offensiven kommer en kontring och partiet fick ett snöpligt slut. Joel slutade nu pa 4 poäng av 11 vilket är godkänt.

Nu väntar ett par dagar vid Finska viken tillsammans med ryssar,ester och polacker. Det blir nog en hel del spel inte minst blixt. Och analyser förstås. Men också bad och friluftsliv. Har vi möjlighet ska vi ta en utflykt till Pärnu eller Narva.

Den 25.e kommer vi till Tallinn och dagen efter väntar en juniorturnering som arrangeras i samband med en ungdomsfestival.
 
Peter Jonsson, 20 juli
 
Slutställningar:
 
Grupp A (9 ronder)
 
1. Konstantin Chingin (RUS) 8 
2. Andry Purk (EST) 7,5
3. Johann Lents (EST) 7,5
4. Egor Serdiukov (RUS) 5,5
5. Rickard Sandstrom (SWE) 5
6. Maciej Nowakowski (POL) 5
7. Pawel Nowak (POL) 3,5
8. Siim Sepman (EST) 2
9. Mart Kullamaa (EST) 1
10. Martin Leis (EST)  0
 
Grupp B (11 ronder)

1. Tunnet Taimla (EST) 11 
2. Timo Ilu (EST) 9,5
3. Alexandr Kadulin (RUS) 9
4. Mikhail Lisakov (RUS) 8,5
5. Mikk Oblikas (EST)  7
6. Maxim Merkulov (RUS) 5 (59,5)
7. Alvar Timmermann (EST) 5 (59)
8. Sander Sulane (EST) 5 (56)
9. Nikolay Maximov (RUS) 4 (65)
10. Joel Hallkvist (SWE) 4 (61)
11. Ergo Kaljuste (EST) 3 (67)
12. Sergey Romanov (RUS) 3 (62)
13. Peeter Kolk (EST) 2
14. Paul Väljataga (EST) 1

Grupp C

I den här gruppen spelades det först Round Robin (alla mot alla) och sedan spelade de som kom 1-4 respektive 5-8 varsin Round Robin. Samtliga poäng räknades in i slutresultatet. De sju första är från Ryssland. En av huvudfavoriterna Roman Kriuchok föll och lyckades inte ta sig till topp 4.

1. Artyom Merkulov 9
2. Egor Solovyev 7
3. Ruslan Savrasov 6
4. Yurij Tumanov 5
--------------------
5. Roman Kriuchok 6,5
6. Ruslan Prokopiev 4
7. Vladislav Serov 1,5
8. Iisak Virma (EST) 1

Grupp D (9 ronder)
 
1. Yulia Savrasova (RUS) 9
2. Linnea Widman (SWE) 5
3. Karin Klooster (EST) 3
4. Chrislyn Kikkas (EST) 1
 
Grupp  E (8 ronder) Fyra främsta är från Ryssland

1. Tatyana Kraeva 8 
2. Maria Pestereva 4 (extraparti 1-0)
3. Viktoriya Rachitskaya 4
4.-5. Tatyana Lebedeva and Kaia Kolk (EST) 2

Grupp F

1. Anastasia Oborina (RUS) 9
2. Yulia Litvinova (RUS) 7
3. Olesia Novozhilova (RUS) 5
4. Eleri Kaljuste (EST) 3
 
Ants Soosõrv, 20 juli

Se Irina Metrevelis och Peter Jonssons bilder