Svenska Luffarschackförbundet bildades 2 februari 1958. Den 2 februari 2023 fyllde alltså förbundet 65 år
Förbundet verkar för att organisera och sprida verksamheten för olika spel med idén fem i rad: fritt luffarschack, luffarschack med öppningsregeln swap2, pente samt renju.
 
Vi anordnar varje år SM i Renju, SM i Luffarschack med öppningsregeln swap2, Blixt-SM med 3 min betänketid/parti, Lag-SM, Svenska Cupen samt SM per korrespondens.
   
Förbundet har en officiell rankinglista som uppdateras tre gånger/år och en poängliga baserad på årets resultat. Dessutom finns ett system med hederstitlar som sträcker sig från nybörjarnivån 15-kyu upp till 9-dan. Dessa titlar kan erhållas genom tester som förbundet tillhandahåller men för de högsta titlarna krävs att man presterar resultat i tävlingar.
 
Svenska Luffarschackförbundet är anslutet till RIF, Renju International Federation och det är vår målsättning att sända deltagare till alla internationella mästerskap som VM, EM, Lag-VM, Junior-VM och Junior-EM.
 
Vill man köpa materiel såsom bräden, böcker, dataprogram o s v finns detta att köpa genom förbundet. Kontakta gärna förbundets materialansvarig Bengt Nyberg: 013-16 03 01.