Ganska långt innan SM bestämde jag mig för att spela öppningen som visas i figur 1 och har sedan dess spelat den en hel del på blip. Oavsett om motståndaren lägger sitt 2:a drag ”rakt” eller spelar det populära ”springardraget” (se fig 2), så kan man se till att man får spela med den öppningen. Taktiken var att inrikta mig på en öppning som jag visste att jag skulle få spela mycket.
         
Fig 1                                    Fig 2
 
Diagrammen nedan visar mitt parti mot Anders första dagen.
 
Ställningen efter drag 9 har jag spelat ganska många gånger på blip (och även analyserat lite inför SM). Efter Anders drag 10 och 12 är det bara till att dra ihop vinsten. Efter 11-11 är 12-14 det starkaste försvaret men även där vinner svart. Ännu bättre för vit är att spela 10-A.
 
Taktiken fungerade perfekt första dagen. Och inför andra dagen började det gå rykten om att jag hade förberedd mig väl. Andra dagen inledde jag mot Stefan. Av någon anledning ville han inte gå in i ”mina” varianter. Diagrammen nedan visar vårt tredje parti, där valde Stefan att sätta den udda och något svagare 4-4. (I vårt första parti spelade han 4-6).
 
Efter 4-4 borde det vara svårt att spela vit. Drag 5-8 följer ganska naturligt. Inför 9 och 11 använde jag ganska mycket tid och lyckades inte hitta någon kontring för Stefan. Därefter är det Stefans tur att tänka och det ska erkännas att jag blev orolig när han började dra 3:or med gott om tid kvar. 13, 15, 17 och 19 är tvång. Därefter har inte vit tillräckligt mycket för att kunna hitta någon vinst och jag kan vinna ganska enkelt. Tilläggas bör dock att Stefan manglade mig i när han började, grattis till guldet. Under andra dagen förblev jag obreakad fram till sista omgången då Björn mycket snyggt tog ner mig på jorden igen. Trots det så blev det en 3:e plats i min SM debut. Vi ses till nästa år. 
 
 
Förslag till luffproblem, har dock ingen lösning (än).
 
Ställningen uppkom två gånger mellan Petter och Peter i Ryska SM.
Är det svart vinst eller inte?