Rubriken ovan låter som titeln på en obskyr bok av en obskyr författare. Men skämt åsido, bakgrunden är naturligtvis Tallinn Open som i år (28-30 december) testade ytterligare ett nytt förslag till öppningsregler för renju.
 
Denna regel är en syntes av Tarannikovs och Yamaguchis förslag, därav namnet.
Svart spelare sätter det första draget mitt på brädet
Den andre spelaren har möjlighet till swap
Vit sätter ut drag 2 inom 3x3-zonen (med andra ord direkt eller indirekt)
Den andre spelaren har möjlighet till swap.
Svart sätter ut drag tre inom 5x5-zonen (en av de 26 renjuöppningarna).
Den andre spelaren har möjlighet till swap.
Vit sätter ut drag 4 inom 7x7-zonen.
Nu följer två möjligheter
A) Den andre spelaren har möjlighet till swap.
Svart sätter ut drag 5 inom 9x9-zonen.
Den andre spelaren har möjlighet till swap.
Vit spelare sätter ut drag 6 var som helst och spelet fortsätter som vanligt.
B) Svart sätter ut fem st femtedrag.
Vit väljer ett av de fem föreslagna femtedragen, spelar drag 6 var som helst och därefter fortsätter spelet som vanligt.
 
Alternativ B har tillkommit p g av att man vill undvika drag 4 som ligger för långt bort och där det således är svårt att skapa en jämn position med drag 5. Om samme spelare som då satte ut drag 4 också får sätta ut drag 5 kan det vara en oerhört abstrakt position som är väldigt svår för den andre spelaren att bedöma under partiets gång. Spelaren som i detta fall satt ut både drag 4 och 5 har således en stor fördel av att ha kunnat analysera positionen i förväg.
 
Som ni kunde läsa i förra numret har jag själv föreslagit en ny öppningsregel men i lägen som dessa är det viktigt att ha öppna sinnen. Faktiskt var jag väldigt sugen på att prova på Taraguchireglerna.
 
Här följer partierna mellan de starkaste spelarna. Som ni kommer att se är det en salig blandning av gammal teori och helt nya varianter. Jag har valt att bara ta med de första dragen eftersom det är det mest intressanta om man vill få en uppfattning om hur vårt kära renju kan se ut med andra öppningsregler.
 
Johann Lents - Mikhail Kozhin -+-+-               1-0
Detta verkar ge jämnt spel.. Kanske en framtida variant.
 
 
 
Timo Ilu - Tunnet Taimla                      +-+++             0-1
Intressant femtedrag i I6/D6. Drag åtta måste ha kommit som en kalldusch för Timo. Ett exempel på hur lätt det är att felbedöma en till synes jämn position.
 
 
Ants Soosõrv - Andry Purk                 +---+               1-0
Gammal variant. Denna femma var populär fram till början av 90-talet. Oavsett vilka de nya öppningsreglerna blir tror jag att detta drag 5 får en renässans. Detta 9 är möjligt men 9-A är starkare.
 
 
 
 
Tunnet Taimla – Ando Meritee -++++             0-1
En variant som jag själv har funderat lite på. Helt klart en intressant och jämn position.
 
 
Stefan Karlsson – Johann Lents           +-+++             1-0
Detta femtedrag anses vara svart vinst, fast komplicerad sådan. 5-8 eller 5-9 ger nog bättre spel för vit.
 
 
 
 
Tunnet Taimla – Johann Lents  -+-+-               1-0
Taimla kör återigen denna variant. Nu gick det bättre än mot Meritee.
 
 
Ando Meritee – Stefan Karlsson          -++++             0-1
Helt enligt de gamla teoriböckerna. Svart attackerar men någon bevisad vinst lär det inte vara. Med nuvarande regler föredrar de flesta spelare det starkare 5-A.
 
 
 
 
Timo Ilu – Ando Meritee                     -++5                0-1
Snacka om att gå på en blåsning. Men om man råkar ut för en sådan här fyra i verkligheten är det nog trots allt bättre att låta motståndaren spela ut drag fem och sedan ta sig en djup funderare.
De andra föreslagna femmorna var i 8,9, A och B.
 
 
Andry Purk – Tunnet Taimla                -+-++              1-0
Denna D3-variant går även utmärkt att spela med nuvarande regler (se artikeln från Rysslands första liga i förra numret).
 
 
 
 
Ants Soosõrv – Stefan Karlsson          --+--               ½-½
Öppning I10 var nu plötsligt lika populär som i fornstora dar. Detta femtedrag är också möjligt och om dessa öppningsregler vi använde nu blir de officiella är denna variant en sådan som kan bli populär. Spelare som varit med i många år kan då dra nytta av sina teorikunskaper mot de unga spelarna.
 
 
Ando Meritee – Andry Purk                -+-+-               1-0
Det troligen fjärde bästa femtedraget i D9/I11. Om jag inte minns fel spelades det i VM 1993. Vit måste dock ta det betydligt lugnare.
 
 
 
 
Mikhail Kozhin – Stefan Karlsson        --++-               1-0
En intressant variant som med dragomkastning kan uppkomma från flera öppningar t ex via I7 med dragföljden 3,,2,5,4 och 1.
 
 
Tunnet Taimla – Stefan Karlson           ++-+-              1-0
Tunnet prövar sin patenterade variant än en gång. Nu med framgång. Jämför gärna hur vit spelar i de två andra partierna med samma öppning (Taimla-Lents och Taimla-Meritee).
 
 
 
 
Andry Purk – Mikhail Kozhin                          0-1
Kozhin hade tydligen preparerat denna variant. Trots att svart verkar ha ett bra läge vann vit till slut.
 
 
Timo Ilu – Johann Lents                                              1-0
Vit måste nog hitta ett bättre försvar i denna I6/D6-variant. Borde inte vara vinst eftersom man med nöd och näppe vinner med de två bästa femmorna.
 
 
 
 
Ants Soosõrv – Ando Meritee ---+-               0-1
Med nuvarande regler brukar så gott som alltid denna femma plockas bort och svart går med 5-6 en oviss framtid till mötes. Denna variant kan förresten bli populär oavsett vilken öppningsregel som blir framtidens.
 
 
Tunnet Taimla – Ants Soosõrv --+++              1-0
Så här lätt ska det väl inte gå att vinna med detta drag 5 i I3?  Har för mig att 6-7 är lite bättre.
 
 
 
 
Jag hade förberett några varianter och redan i första ronden spelade jag en av dessa mot Oll. Han valde att spela det i mitt tycke starkaste drag 7 och partiet slutade sedan i remi. Något annat var väl inte att vänta när två defensivspelare möttes .
 
Gamla hederliga I7 testade jag två gånger. Mot Urmas Raude spelade jag vit med 5-A och lyckades vinna. Mot Johann Lents spelade jag vit med 5-B och förlorade. Hade känslan av att det var ganska jämnt spel i båda varianterna med positionellt spel. Raude var emellertid lite för direkt i attacken och förivrade sig medan Lents byggde upp positionen och efter en liten miss av mig fick han tempo och vann.
 
 
 
Mot Ants Soosõrv spelade jag som vit i en helt ny variant i D13. Här skall man väl vinna som vit men har man för bråttom blir det lätt kontringar……
 
           
 
 
Vad var det jag saknade? Jo. Ingen spelare, inklusive mig själv, hade preparerat varianter för att testa gränserna för denna öppningsregel. Just dessa knivskarpa varianter kan ge spelet en helt annan karaktär på det viset att öppningsspelet blir oerhört avgörande. Vi kan titta på ett exempel:
 
Låt säga att en spelare har möjlighet att sätta ut drag 4 och istället för att välja några av de mer vanliga väljer ett drag 4 som egentligen är svagt, men frågan är hur svagt.
a) Finns det ett drag 5 som jag kan sätta ut för att få jämnt spel?
 
b) Finns det fem olika femtedrag som alla ger svart vinst?
 
c) Eller ska jag välja swap och låta den andre spelaren sätta ut drag 5 också och därmed riskera att hamna i en hemmapreparerad variant där den andre spelaren är väl förtrogen med hur man spelar bra både som svart och vit?
 
Vilket av de tre ovanstående alternativen ger mig bäst chans att vinna partiet? Som ni förstår är det ett mycket svårt val som kräver en hel del betänketid. Har jag väl bestämt mig fortsätter partiet med mig själv i tidsunderläge.
 
För den som vill hålla sig uppdaterad vad gäller diskussionerna om nya öppningsregler rekommenderar jag att kolla in Forum på adressen:
 
Peter Jonsson i djupa tankar över ett parti mot en ung estnisk spelare