Marko Pellikka - Richard Sandström
47, D3, 5a=6, färgbyte – nej
Jag bestämde mig att spela D3 mot Richard för att jag kände mig mer säker med mina djupare teoretiska kunskaper mot en stark luffarschackspelare som inte var så erfaren i renju. Jag ville vara försiktig eftersom jag förlorade mot honom ett år tidigare i öppningen I8.
Richard valde att spela den här öppningen som vit.
Upp till drag 9 utvecklades spelet enligt teori. Drag 10 överraskade mig. Jag väntade mig K10 som brukar spelas. Så nu började jag fundera på hur jag skulle ta över kontrollen. Jag tror att en normal fortsättning här är i K10 men jag valde att vara försiktig. Till slut bestämde jag mig att spela 11 i G6 och 13 i H10 för att skära av hans linjer och för att få en möjlighet att fritt utveckla positionen.
Jag tror att i den sorten position som det blev vid drag 13 måste det vara vinst för svart om svart spelar korrekt. 16 i H11 ser ut som ett svagt försvarsdrag.
Först planerade jag några raka attacker från 17 i K10 eller någon annanstans i övre högerhörnan. Jag kunde inte se någon lätt vinst någonstans och spelade 17 i F7 för att få bättre kontroll över hela brädet.
Nu blev jag tillräckligt modig för att spela 19 i K10 eftersom jag då skulle få en stödjande förbindelse genom att använda punkterna G10 och H12 eller I13. Så jag satt 19 i K10 snabbt.
20 i M10 verkar vara ett bra försvar. Nu blev jag tvungen att tänka på hur jag skulle fortsätta. 21 i J11 kändes som ett starkt drag som skapar många linjer och stödjer möjliga kopplingar från vänstersidan.
Efter 22 såg jag en vinnande koppling nerifrån. Men under tiden jag funderade på det märkte jag att vit kan skära av den med hjälp av sina stenar i 8 och 20. Jag spelade 23 i I12 eftersom det såg ut att vara ett starkt drag som kunde skapa vinster både i övre och nedre delen. Richard stoppade det nerifrån. Skulle han stoppa uppifrån skulle det då komma 25-F10, 27-L11, 29-K11…
Efter 25 började jag oroa mig för att ha missräknat en diagonal linje. Om vit gör 28 i F8 då kan en eventuell trea brytas av i C8… Jag var lätt desperat men ville göra ett försök.
Huvudsyftet för drag 27 var att eliminera vits vertikala linje och att ge mig mer tid för att utveckla en eventuell vinst eftersom jag inte kunde se någon omedelbar vinst på treor.
Efter det att jag spelade 29 kändes det som om jag gjorde ett litet misstag. Kanske vore det bättre med 29 i I13?
Men nu kom jag till 31 i I13. Jag kände att här måste det vara något. Svaret 32 i C8 är nödvändigt för försvarsförsök.
Om vit provar med K9/M11/K13/K12 då kan svart bara stoppa vits linje (om det skulle behövas) med en trea eller en fyra och sedan börja med sin egen vinst på vänstersidan. Annars blir svarts vinst ännu enklare. Richard valde 34 i K13. 35 och 37 var starka fyrhot och vit är förlorare.
På något sätt hade jag tur att vinna det här partiet. Under tiden när jag spelade drag som 29-K11 och 31-I13 var jag inte alls säker att det var en vinst. Jag kände för att spela de dragen men å andra sidan var jag desperat och orolig för att kunna spela mig själv in i en fälla och ge vit en vinst med min misslyckade attack. . Thanks to Richard for a good game :-)