Wang Zhimou - Peter Jonsson

Spelaren stod inte uppsatt i den officiella startlistan men jag fick reda på att det var en lokal spelare med liten erfarenhet. Då valde jag I6 som jag av erfarenhet vet är lättspelad om inte motståndaren kan nyckeldragen. Han valde Svart och som svar på mitt fjärdedrag fick jag två lite annorlunda 5:e drag. Jag ägnade ganska mycket tid åt att få så bra drag som möjligt i början. Även om motståndaren spelar utanför teorin redan i spelöppningen så måste man oftast vara tålmodig och invänta rätt tillfälle till motattacken. Nu valde jag kanske att anfalla för tidigt. Men efter hans drag 33 var det lugnt och jag fick in honom i en dubbelfyra. Skönt att få en bra start i tävlingen. En poäng är ju alltid en poäng
 
 Hu Xi - Peter Jonsson

Mötte sedan Hu Xi, en tjej som trots sina 13 år deltog i dam-VM och representerade Kina för 4 år sedan. Nu är hon 5-dan och har nått bra resultat i tävlingar.

Upp till drag 8 är det välkända drag men 9 har jag aldrig sett förut, men 10 och 12 verkade vara naturliga drag. Tänkte länge på att dra fyran och själv fått punkten där 15 kom. Efter 19 var det klart att ett passivt drag skulle ge henne chansen att bygga upp och stärka ställningen med ett drag till vilket inte bara fick ske. Därför gjorde jag dragen 20 till 24 innan jag stoppade med 26. Tog väldigt god tid på mig innan jag gjorde de dragen.

Tyckte nästan att det såg hopplöst ut men försökte slå bort sådana tankar. I stället kämpa på och ge motståndaren tillfälle att göra misstag. Drag 29 får nog anses som ett svagt drag och nu kändes det som o m det gick att klara upp situationen. Skulle behövt mer tid inför mitt anfall på slutet. Det blev nog försiktigt i överkant. Erbjöd remi vilket accepterades. Så här i efterhand kan man tycka att 10 i 13 hade varit ett tillräckligt försvar.
 
 Wu Hao - Peter Jonsson

Wu Hao är 5-dan men enligt Johann Lents spelade han inte så starkt mot honom. Därför valde jag denna I10-variant med mitt f.d. favoritdrag 14. På hemmaplan vågar jag inte spela denna variant eftersom de bästa spelarna vet att 15-A är ruggigt starkt för Svart. Detta 15 har jag spelat mot Göran Holgersson på klubbträningen och jag visste att det gällde att spela lugnt och spela perfekt i den svarta attacken som följer. 26 är nog tvång, annars kan man knyta ihop vänster- och högerflanken. Efter 28 började jag slappna av. Trots att jag vet att jag har gjort misstag i liknande lägen förut hände samma sak igen. 32-B hade varit bättre. Innan tävlingen hade jag intalat mig att aldrig mer föreslå I10 men en osynlig hand fick mig att göra det.

Skämt åsido. Jag var grymt besviken på att förlora det här partiet. Jag låg väldigt bra till tidsmässigt.

 

 
 Kazumasa Tamura - Peter Jonsson

Denna dag spelade vi tre partier och i dagens andra ville jag spela något utmanande och erinrade mig en variant som Björn Wallgren och jag spelade 1997, tror jag det var. Den gången hittade jag inte nyckeldraget 13-13 och hoppades att Tamura inte skulle göra det heller. Han är en ung spelare som kommer från Osaka i Japan och är 3-dan. Jag såg hur han förlorade ganska enkelt mot Hu Qui i partiet innan och underskattade nog honom. Efter partiet hade han hela vinsten klar för sig även om jag stoppat 18 i 20. Dragföljden blir då 19-B, 20-22, 21-C, 22-D, 23-E.
 
 Mei Fan - Peter Jonsson

Alla som känner mig vet att jag är en kär vän av billiga ordvitsar (ju billigare desto bättre). Nu tänkte jag: "DEN HÄR MATCHEN SKA JAG VINNA TA MEI FAN ". Och så blev det.

Han var 2-dan och han satte upp D8 och jag gjorde övergång till I6. Detta drag 8 såg jag första gången i Leningrad New Year Prize 1992. Stefan Karlsson spelade mot Andrej Pavinitj och förlorade som Svart. Det blir alltid roliga partier med denna 8. Här måste Svart hitta flera nyckeldrag och o m spelaren inte kan varianten finns det mycket stora möjligheter till motattack Försökte att inte förivra mig men på något sätt blev det fel. Borde ha vunnit i övre vänstra hörnet. Min motståndare fick dåligt med tid och i förlängningen chansade jag med 54. Om motståndaren sitter dåligt till på tiden brukar misstag komma och det kom med drag 55. Attacken på högra sidan hade inte gett någonting.
 
 Yao Jinrui - Peter Jonsson

Yao Jinrui var den andra kinesiska tjejen jag fick möta och som den gentleman man är spelade jag remi. Hon spelade ganska passivt och drag 11 är väl inte det mest offensiva drag som sett dagens ljus. Efter 23 letade jag länge efter en vinst men hittade ingen. I sådana här partier vinner man om man är "på hugget" vilket inte var fallet här.

 

 

 Yu Jingpin - Peter Jonsson

Även ett D3-parti kan bjuda på kul spel speciellt som om man gör som jag, bjuder till lite i början :) Detta drag 7 är en av huvudvarianterna och jag hade provat drag 10 tidigare. 12 kan däremot diskuteras. Svarts övertag blir lite väl stort och minsta lilla misstag gör att svart vinner. 22 ägnade jag mycket tid på och först trodde jag att 22 var möjligt i 30.
Hans 23 var en liten miss. 23 i 24 hade nog varit bättre. Som partiet nu fortsatte hade troligen 36 i A räddat ställningen. Men ett kul parti var det. Yu Jingpin är 6-dan och det märktes verkligen i tyngden på hans attack. Enligt Anders Henningsson, som numera bor och jobbar i Beijing, är han en mycket duktig analytiker som emellertid har svårt att få till det på tävlingarna.
 

 Song Xian - Peter Jonsson

Song Xian var den tredje tjejen jag mötte (tänk om sådant kunde inträffa på svenska tävlingar). Skulle det bli remi igen? Nåväl, jag hade en plan. Denna variant spelade jag mot Göran Holgersson i Stora SM, en lurig variant i I11.

Hon kunde början på teorin bättre än Göran som spelade 13-A. Göran vann det partiet p g av att jag gjorde ett ännu större misstag och spelade 14-24. 16 är ett väldigt utmanande drag. Det finns en vinstvariant som börjar i 17-B men det är många svåra drag till vinst = flera tillfällen till att spela fel.

Min motståndare led tyvärr av huvudvärk under partiet och jag vet att hon kan spela bättre än så här. I partiet innan slog hon Andrey Khramov från Uzbekistan. Nu fick jag till vinsten alldeles för lätt.
 

 Evelyn Tihkan - Peter Jonsson

Denna duktiga estniska tjej har jag mött ett antal gånger och har minusstatistik mot henne. Vågade inte spela I6 en gång till. Dessutom kan hon ha sett att jag spelade min favoritvariant mot hennes landsman Johann Lents i Lag-VM året innan.

Nu blev det D8 och jag valde att spela detta 14 i stället för det traditionella 14-A. Mina försvarsdrag satt fint och särskilt 22 lugnade ner ställningen. Nu satt jag hela tiden med ett tidsövertag som jag tänkte utnyttja i slutet då motattacken skulle komma förr eller senare. 40 är en blunder som man ska se även om man har relativt lite tid på klockan. Jag blev otroligt besviken eftersom vinst hade gett mig en fin placering på övre halvan vilket var min målsättning inför turneringen.