Efter första dagen på Lag-SM låg Jönköping-1 bra till och min första match på söndagsmorgonen var mot Joachim Gaulitz och jag var svart. Joachim är känd som D11-specialist och varför inte överraska honom med en lite udda variant i hans egen favoritöppning?

 

På lördagskvällen satt vi några stycken och analyserade positionen, se dia 1.
 
 
Efter att ha tittat i databasen insåg vi att den variant som visas i dia 2 var lite mer komplex och svårspelad
 
 
och därför valde jag varianten i dia 3.
 
 
 Under kvällens lopp hittade vi många intressanta attacker för vit men ingen säker vinst, så det verkade lovande.
 
Nåväl, mitt parti mot Joachim blev så här. Partiet lär väl inte gå till historien som det mest välspelade och jag var väldigt besviken på mig själv efteråt. Tack vare mina två hjärnsläpp kunde Joachim få ihop det på slutet. Hjärnsläpp kallar jag det eftersom jag hade väldigt mycket tid kvar. Ibland blir det tyvärr så här: ”jag sätter ett drag, tar en kopp kaffe och sedan får vi se vad som händer”. Med en sådan attityd vinner man inte mot den svenske mästaren i Renju.
 
 
Joachims 24 är ett drag som måste behandlas med respekt och mitt 25 är ett grovt misstag. Jag förbisåg 26 som hotar med fyror att ge svart en dubbeltrea i A. 27 är inte ett tillräckligt försvar. Om Joachim hade spelat 30 i B och bara hotat fyr-tre hade han sedan kunnat få in mig i overline genom att spela 32-C, 34-D och 36-A.
 
Nu fick jag chansen men tog den inte utan gav upp efter 40. 39-40, 40-39 och 41-E innebär eget fyr-trehot och därefter hade jag nog med lite lugnt spel kunnat vinna eftersom Joachim bara hade en halv minut kvar till tidsförlust.
 
25 skulle nog spelats i 32 i stället. Tack vare det draget försvinner många möjligheter för vit att få in svart i dubbeltrea.
 
Under Wettercupen testade jag varianten igen. Ingvar Sundlings attack var vass, kanske mycket tack vare att betänketiden var 60 min. Efter det vackra 30 är det helt slut. Vit hotar med fyror på två sätt, antingen dubbeltrea i A eller dubbeltrea i B. Om svart spelar 31-C blir det en lustiger dans. 32-H, 33-A, 34-D, 35-E, 36-F och dubbelfyra i G!
 
 
Efter partiet mot Ingvar har jag börjat undersöka varianterna med drag 25 i 28 eller i 29.
Sammantaget så är denna variant rolig att spela och även om det skulle finnas en snårig väg till vinst för vit så kan man spela den som svart. Inte kanske mot Joachim eller Ingvar eller ni som har läst denna artikel utan kanske mot någon spelare i en turnering utomlands.
 
Skulle någon av läsarna hitta något intressant går det bra att skicka den till redaktören så publicerar vi den på vår hemsida och kanske också i nästa nummer. Använd gärna RenLib.