Den 31 aug fick jag mitt Renju Newsletter, och den här gången var det en punkt som intresserade mig lite extra. Det fanns en länk till "Mind Sport Olympiad" i Prag i oktober. Jag klickade vidare och fann att man här skulle spela inte bara renju utan även luffarschack eller gomoku som de skrev. Deltagaravgiften var mycket blygsam så jag anmälde mig till tävlingar i båda grenarna.
Några dagar före avresa blev jag kontaktad av Ales Rybka som hälsade mig välkommen, och han bad mig också ta med några magnetbräden för deras räkning.
Eftersom det sannerligen inte finns alltför gott om internationella tävlingar i gomoku blev jag väldigt besviken då jag hörde att man tidigarelagt denna tävling under dagen. Jag hade nämligen bokat ett billigt flyg som inte gick att ändra i tid, och följaktligen missade jag själva luffarschacksdelen.
Det var under alla omständigheter en mycket trevlig helg som jag fick uppleva i centrala Prag den 11-12 oktober. Tävlingarna ägde rum i ett stort palats som rymde ett 30-tal rum. Överallt, ja jag menar verkligen överallt satt det folk och spelade spel. Det var allt från rollspel, och fia till schack, monopol, othello och diverse kluriga tankesporter. Här fanns verkligen allt, och jag var mäkta imponerad över hur de lyckats organisera allt detta. De allra flesta var ungdomar, men här fanns också vuxna och en hel del barn. De allra flesta var tjecker och slovaker, men det fanns också en och annan utlänning bland spelborden. Jag torde i alla fall vara den ende skandinaven.
Nåväl, tillbaka till renjutävlingen. Jag hade hört att Sergej Chernov var anmäld, men att han hade fått förhinder att delta. Synd, för det hade varit roligt att träffa honom i luffarschack igen efter det att han slog mig i det första inofficiella världsmästerskapet per korrespondens 1981. Själv blev jag i alla fall tvåa, och vi hann skicka en hel del brev oss emellan.
Lördagskvällen bjöd på en blixtturnering i renju medan söndagen innehöll den riktiga renjuturneringen. Jag var enda utlänning, och jag hade ingen aning om vilken spelstyrka dessa tjecker hade. Jag vet ju att renju inte är min starka sida, men kanske skulle mina erfarenheter ändå räcka till...?
Nej då, inte alls. De tjeckiska spelarna visade att de har hängt med i utvecklingen, och jag fick nöja mig med en fjärdeplats (av 10 tror jag). Det var lite synd, för det hade onekligen varit roligt att få en medalj och ett tjeckiskt diplom som delades ut till de tre första platserna. Två spelare från Tjeckien var med vid VM i Vadstena, men där var de enligt egen utsago mest för att lära, och det hade de verkligen gjort. De håller också på att organisera sig, och de försöker bilda klubbar runt om i landet. De hade också tryckt upp tjusiga T-shirts med reklam för renju.
Tjeckiska renjuspelare blir säkert något att räkna med för framtiden!
1 Ales Rybka 6 poäng
2 Petr Neuman 6
3 Pavel Landa 5
4 Tomas Hagenfors 4
5 Martin Kusak 3
6 Dusan Pokorny 3
7 Lucie Sevcikova 3
8 Josef Stefan 2
9 Jan Rippel 2
10 Jan Sulc 1
2 Petr Neuman 6
3 Pavel Landa 5
4 Tomas Hagenfors 4
5 Martin Kusak 3
6 Dusan Pokorny 3
7 Lucie Sevcikova 3
8 Josef Stefan 2
9 Jan Rippel 2
10 Jan Sulc 1
På fotot spelar Tomas mot Ales Rybka, vinnaren i tävlingen.