Kazuto Hasegawa vann årets Meijin-sen turneringen och fick möjligheten att få utmana den regerande Meijin – Norihiko Kawamura. Båda bor i närheten av Japans gamla huvudstad och tillhör samma klubb – Kyoto Renju Club. Killarna är ungefär lika gamla (Norihiko är ett år yngre än Kazuto), har börjat med renju i samma ålder (om än på olika håll) och tillhör nu världens absoluta toppskikt. Båda har varsin världsmästartitel och ett antal Meijin-titlar.
 
Genom åren har killarna spelat en massa partier mot varandra. Det stora antalet partier till trots är deras öppningsrepertoar överraskande snäv. Tre öppningar dominerar tydligt statistiken, och D11 är störst: ca en fjärdedel av alla partier i stora mästerskap som jag känner till är spelade i denna öppning. Kombattanterna spelar varje gång samma ställning upp till drag 12, därefter provar Hasegawa olika utvecklingar med varierande framgång. I de allra flesta partierna spelar Hasegawa som svart.
 
 
Det första partiet i årets Meijin Match började Hasegawa med sin kära D11 som han slipar och polerar från år till år. Det här 13 såg ljus utanför Japan först i QT till VM 1997 i Sankt-Petersburg och blev snart jättepoppis även i Europa. Under VM 1999 i Beijing spelades den här positionen i flera partier. Nedan kan man till exempel se hur Ando Meritee vann mot Stefan Karlsson.
 
 
Hösten samma år spelade Hasegawa precis samma position mot sin kompis Kawamura i Meijin-sen, men Kawamura avvek med drag 24 och efter ett tag fick han Hasegawa in i dubbelfyra. (Se diagrammet nedan)
 
 
Sex år har nu gått. En massa nya idéer i D11 kom och gick. De flesta övergav den här 12 för andra varianter, men Hasegawa kan inte släppa den gamla förlusten. Jag kan citera Kawamuras egen kommentar till det här partiet:
”Hasegawa har analyserat D11 djupt och vann som svart. Fram till drag 20 var det samma som första partiet i förra årets match (Yamaguchi – Kawamura). Hasegawa visade det bästa 21 draget och Kawamura kunde inte hitta något bra försvar efter det.”
Drag 21 ser verkligen intressant ut fastän det inte är särskilt nytt. År 2000 spelade Andrej Khramov från Uzbekistan det mot Vladimir Nazarov (Ukraina) i Internet VM. Tyvärr orkade han inte fortsätta och partiet vanns av Nazarov efter 22 i 27 tydligen tack vare det att hans motståndare inte gjort sitt nästa drag i tid. År 2001 spelades samma 21 i Moskvas mästerskap i partiet mellan Pavel Makarov och Viktor Golosov. Viktor svarade med samma 22 som Kawamura i det aktuella partiet, men Pavel spelade sedan 23 i 27 och efter en lång positionell kamp slutade det i remi.
 
 
Det här var det första partiet i matchen som spelades den 8 oktober. Nästa dag spelades det andra partiet i D3. Där vann Kawamura. Det sägs att D3 börjar bli en ny favoritöppning för Hasegawa. Så kanske kan vi få se en massa nya intressanta idéer där också snart…
 
Helgen 3-4 december var det dags för nästa omgång. Det tredje partiet öppnade Hasegawa med I12, fick det som vit och vann efter 32 drag. Fjärde partiet spelades i D8 och slutade i remi. För att vinna Meijin Matchen måste utmanaren få minst 3 poäng, för att behålla titeln räcker det däremot med bara 2,5. Fast många i Japan tippar nu på att Hasegawa kommer att vinna den prestigefulla titeln. Med den nuvarande ställningen 2,5 mot 1,5 räcker det nu för Hasegawa med bara 0,5 poäng till medan Kawamura måste vinna för att förbli en Meijin ett år till.
 
Det avgörande femte partiet kommer att spelas den 28 januari.
 
Norihiko Kawamura & Kazuto Hasegawa